tirsdag 15. mars 2011

Til helvete med miljøet?

Så har det skjedd: En av de største naturkatastrofene verden har sett i historisk tid har forårsaket at man har mistet kontrollen over alle seks reaktorene i et atomkraftverk i Japan. Mens jeg skriver dette, forteller Dagsrevyen på NRK at titusener av mennesker er på flukt, og det er målt økende strålingsnivå i hovedstaden Tokyo, en av verdens største byer. Ifølge Wikipedia er dette nummer nitten i rekken av ulykker med kjernekraftverk som har resultert i dødsfall, og/eller tap av verdier på mer enn 100 millioner USD. Og i likhet med alle de andre ulykkene, skulle heller ikke denne kunne skje. Ingen kunne forutse at en ventil skulle svikte i anlegget på Three Mile Island. Ingen kunne forutse at en operatør skulle trykke på feil bryter da en sikkehetstest på Tsjernobylkraftverket kom ut av kontroll. Og ingen kunne forutse at en tsunami på ti meter skulle ramme kysten av Japan etter et undersjøisk jordskjelv.

Det er en grusom skjebnens ironi at en slik ulykke nå rammer det samme folket som var de første, og hittil heldigvis eneste, som har opplevd hva kjernekraften kan utrette hvis den blir brukt i bevisst destruktiv hensikt. Atomkraften er den kraftigste energikilden vi har prøvd å utnytte. Så lenge vi klarer å ha den under kontroll, kan den gi oss store gevinster i form av energi, men når vi mister kontrollen, har vi ingen mulighet til å beskytte oss.

Her i Norge trøster vi oss med at ulykken i Japan ikke vil ha noen negative følger for miljøet på vår kant av verden. Vi tenner lys for de som er rammet av katastrofene, og diskuterer hvilke følger dette vil få for verdensøkonomien, aksjekursene og rentenivået. En slik ulykke kan jo ikke skje hos oss. Så gleder noen av oss seg over at regjeringen har bestemt seg for å utsette oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, mens andre skjærer tenner over at hensynet til mulige negative følger for miljøet kommer i veien for muligheten til å høste økonomisk gevinst av olje- og gassressursene som sannsynligvis befinner seg under havbunnen langs kysten vår. En slik ulykke som skjedde med Deepwater Horizon i Mexicogulfen kan jo ikke skje her. Det kunne den imidlertid ikke der heller...

2 kommentarer:

  1. Japan har vært forberedt på jordskjelv i mange år, de har jordskjelvøvelser oftere enn vi har brannøvelser. Når man bor i en av verdens mest aktive jordskjelvsoner, må det være naturlig å tenke seg at det før eller senere vil komme et skjelv av nogen størrelse, komplett med medfølgende tsunami."Tsunami" er et internasjonalisert lånord fra japansk, det sier vel noe om hvor tsunamier er vanligst.

    Nå venter vi i spenning på det store skjelvet med påfølgende tsunami som ifølge ekspertene skal ramme California, og vulkanutbruddet som egentlig, hvis Vesuv hadde holdt seg innenfor sin forventede utbruddsfrekvens, burde utslettet Napoli og dalstroka innafor for flere tiår siden.

    Antagelig stiller vi alle helt uforberedet når moder natur strammer bicepsen.

    SvarSlett
  2. Sterk og god tekst om de verste katastrofer som kan ramme mennesker og miljø. Da jeg hadde lest den, ble jeg sittende både tanketom og tanketung.

    SvarSlett